ОБАВЈЕШТЕЊЕ – Превентивни прегледи – Остеопороза

У ЈЗУ „ Дом здравља“ Градишка у периоду од 11. 03. до 15.03.2024. године могу се обавити бесплатни, превентивни прегледи за жене у перименопаузи и менопаузи на дензитометру. Овом дијагностичком претрагом врши се мјерење минералне густине костију, те се на основу добијених резултата одређује да ли су жене у ризику, односно да ли имају остеопорозу или остеопенију.

Бесплатни превентивни прегледи ће се обављати у наведеном периоду од 08 до 14 часова без наручивања, у гинеколошкој амбуланти, Дома здравља Градишка.

Остеопороза је болест коштаног ткива, у којој долази до губитка органског и минералног дијела кости, због чега оне постају крхке и ломљиве. 80 % свих обољелих су жене. Болест је повезана са хормоналним промјенама, а вријеме највећег губитка коштане масе код жена поклапа се са израженим падом ниво естрогена који почиње са менопаузом. У овом периоду особе женског пола губе 10 пута више коштане масе у односу на уобичајени, физиолошки губитак кости. Ово вријеме убрзаног губитка коштане масе почиње годину дана прије последње менструације и траје отприлике 3,5 или чак 7 година овисно о самој жени и њеном тијелу.

Волите своје кости – заштитите своју будућност“

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка