Јачање сестринства у БиХ

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у оквиру Пројекта „Јачања сестринства у БиХ“ номиновало је  домове здравља, међу којима и ЈЗУ “Дом здравља” Градишка, као установе које испуњавају критеријум за одабир домова здравља спремних за имплементацију модела сестринства у заједници у фази 3. Пројекта „Јачања сестринства у БиХ (2022-2026).

У протеклих десетак година планове и активности Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске са циљем подизања стандарда и квалитета здравствених услуга, је подржала Влада Швајцарске и швајцарска агенција за развој и сарадњу(СДЦ) кроз Пројекат сестринства у БиХ (ПроСес), који имплементира Фондација „Фами“ у конзорцијуму са Универзитетском женевском болницом.

У Градишци је одржан први састанак представника Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Фондације „Фами“, менаџмента Дома здравља Градишка, директорице Центра за социјални рад, с циљем унапређења свеобухватних услуга сестринства у заједници.

Пружање стандардизованих услуга које препознаје здравствени систем у комбинацији са побољшаним приступом овим услугама за цјелокупно становништво, посебно за рањиве и социјално искључене групе ће помоћи свеобухватнијем одговору на њихове здравствене потребе. Побољшан приступ услугама сестринства у заједници/патронаже ће се обезбједити кроз примјену модела пружања ових услуга тестираних током прве фазе пројекта. Прилагођени и званично усвојени модели ће дефинисати обим услуга сетринства у заједници/патронаже и начине њиховог пружања, што ће допринијети њиховом препознавању од здравственог система и обезбједити сарадњу са другим службама и организацијама унутар и ван здравственог сектора.

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка