14.новембар – Свјетски дан борбе против дијабетеса

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се сваке године на дан 14.новембра.

Приступ њези код дијабетеса, тема је овогодишњег Свјетског дана борбе против ове болести, који се, на иницијативу Међународне федерације за дијабетес (ИДФ) и Свјетске здравствене организације (СЗО), у свијету обиљежава више од три деценије.

Циљ је да се подигне свијест друштва о стању са којим свакодневно живе милони људи широм свијета.

У 2021. години у Републици Српској пријављено је укупно 407 нових случајева обољелих од дијабетеса мелитуса, од којих 39 особа има Тип 1, а 368 Тип 2. Иначе, више од 70.000 људи у Републици Српској живи са овом болешћу. Највише људи са дијабетесом живи у Добоју, а затим слиједе Бањалука, Зворник, Источно Сарајево, Требиње и Фоча.

Према доступним информацијама Међународне федерације за дијабетес, у 2021. години:

  1. 537 милиона одраслих особа живи са дијабетесом. Очекује се да ће до 2030. године овај број порасти на 643 милиона, и на 783 милиона до 2045. године.
  2. Три од четири особе с дијабетесом живе у земљама са ниским и средњим приходима.
  3. Скоро једној од двије одрасле особе с дијабетесом он није дијагностикован.
  4. У 2021. години 6,7 милоиона људи је умрло од дијабетеса, сваке секунде умре један обољели.
  5. Трошкови лијечења дијабетеса (од најмање 966 милијарди долара) представљају удио од скоро девет одсто у укупној потрошњи за здравство за одрасле, а у последњих 15 година су повећани за 316 одсто.
  6. Више од 1,2 милиона дјеце и адолесцената живи с дијабетесом тип 1.
  7. 541 милион одраслих је у ризику за настанак дијабетеса типа 2.

Подсјећамо, дијабетес мелитус је хронична незаразна болест због које организам не може произвести довољно инсулина за контролу нивоа глукозе у крви, настаје удруженим дјеловањем генетских и многобројних фактора средине. Постоје двије врсте дијабетеса – тип 1, који захтијева свакодневну примјену инсулина, и тип 2 који се може контролисати одржавањем правилне исхране или коришћењем и одређених лијекова. Врло је важно да особе с дијабетесом своје стање држе под контролом како би смањиле и избјегле дугорочне компликације.

Последњих година постигнут је огроман напредак на овом пољу, међутим, од виталне је важности да се развојни рад настави, како би се осигурало да људи с овим стањем живе што квалитетнијим животом.

Када говоримо о броју обољелих од дијабетеса, Међународна федерација за дијабетес објавила је податке за 2021. годину:

  1. Једна од десет одраслих особа живи са дијабетесом (око 537 милиона). Очекује се да ће до 2030. године овај број порасти на 643 милиона, а до 2045. године на 783 милиона.
  2. Три од четири особе сa дијабетесом живе у земљама са ниским и средњим приходима.
  3. Једна од двије одрасле особе живи са дијабетесом, који им није дијагностикован (око 240 милиона).  
  4. Сваке секунде у свијету умре једна особа обољела од дијабетеса. У 2021. години 6,7 милиона људи је умрло од дијабетеса.
  5. Најмање 966 милијарди долара потроши се на лијечење дијабетеса, што представља око девет одсто од укупне потрошње на здравство за одрасле, а у посљедњих 15 година трошкови су повећани за 316 одсто.    
  6. Више од 1,2 милиона дјеце и адолесцената живи са дијабетесом типа 1.
  7. Једно од шест новорођенчади (око 21 милион) оболи од дијабетеса још током мајчине трудноће.   
  8. 541 милион одраслих има толеранцију на глукозу, што представља висок ризик за настанак дијабетеса тип 2.
  9. Тема Свјетског дана борбе против дијабетеса за 2022. годину јe „Приступ њези код дијабетеса 2021.-2023.”                                                                                                                 

Неколико милиона људи, са дијабетесом, широм свијета нема услове да своју болест држи под контролом и спријечи компликације. Особама са дијабетесом потребна је стална брига и помоћ. Иако инсулин постоји већ 100 година, доступност је и даље представља проблем.

Друга година кампање Свјетског дана борбе против дијабетеса 2021.-2023. године усредсређена је на идеју да се грађани што више информишу у вези са дијабетесом како би на вријеме спријечили оболијевање од ове болести. Сврха обиљежавања овог дана јесте да се препозна дијабетес као проблем који погађа све људе широм свијета и није специфичан ни за једну расу или државу. Период пандемије вируса корона представља додатну опасност за особе обољеле од дијабетеса, осјетљивије су и постоји већа могућност да дође до тежих компликација. Глобална заједница дијабетеса мора да се удружи и подигне свој глас како би осигурала да дијабетес, као водећи узрок глобалног инвалидитета и смртности, добије потребну пажњу.

Неки од цитата поводом Свјетског дана дијабетеса:

  1. „Инсулин није лијек за дијабетес, то је лијечење које омогућава дијабетичарима да сагоре довољно угљених хидрата тако да протеине и масти могу додати исхрани у довољним количинама да би обезбиједили неопходну енергију за живот”. – Фредерик Бантинг.
  2. „Суочавање са дијабетесом је тешко, али ако то не учините, са посљедицама ћете морати да се носите читав живот“ – Брајан Адамс.
  3. „Дијагноза дијабетеса може бити веома застрашујућа и лако може учинити да вам живот на тренутак стане“. – Чарли Кимбол.
  4. „Нездраве навике у исхрани изазивају велике здравствене проблеме, попут дијабетеса и срчаних болести, а могу довести и до несигурности, поремећених образаца исхране и ниског самопоштовања“. – Мет Картрајт.
  5. „Дијабетес није изљечив, али је одржив.” – Алвин Леунг.
  6. „Научни подаци указују на позитивне односе између вегетаријанске исхране и смањеног ризика од гојазности, коронарне артеријске болести, хипертензије, дијабетес мелитуса и неких врста рака“. – Џон Робинс.

„Одрасти, помирити се и проживјети компликације дијабетеса. – Пол Каткарт

Слогани свјетског дана борбе против дијабетеса, који промовишу здрав начин живoта: 

  1. „Почните да заузимате став против глобалног медицинског проблема прије него што тај проблем почне да утиче на вас.”  
  2. „Ослободите се шећера, ослободите се дијабетеса.“                                                    
  3. „Упознајте дијабетес, борите се против дијабетеса.“
  4. „Никада не можете знати превише када је у питању ваше здравље.“
  5. „Будите пажљиви према дијабетичарима, имају довољно убода до сада.“
  6. „Избегавајте слатко за ваше добро.“
  7. „Живот није готов због тога што болујете од дијабетеса. Искористите оно што имате и будите захвални.“

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка