Херојски подвиг возача Хитне помоћи из Градишке: За ноћ СПАСАО ДВА ЖИВОТА – Блиц РС

Мирослав Перић, возач Хитне помоћи Дома здравља спасао је од смрти младића који је аутомобилом, заједно са својим сапутником, ове седмице упао у реку Јабланицу.

 

 

Секунде и храброст били су пресудни да се овај случај, за разлику од многих на истом месту, не оконча трагедијом.

Младић М.К. за управљачем путничког аутомобила је, касно навече, путујући из правца Козарске Дубице, изгубио контролу над возилом услед клизавог пута и лоше видљивости, пробио ограду моста и упао у хладну и мутну Јабланицу.

У возилу је био његов сапутник С.Ш. такође из Градишке.

Раздаљина од моста, где су још свежи трагови удеса, до воде је неколико метара. Терен је веома неприступачан, стрм и каменит, а дно набујале реке муљевито. Поглед са уске цесте у дубину изазива језу.

 

 

– После позива да је возило упало у Јабланицу и да вероватно има повређених или погинулих, са медицинском екипом хитно сам кренуо на лице места. Знао сам да је то црна тачка и да је тешко докучити реку, да ће бити ризично доћи до унесрећених – прича Мирослав Перић, возач Хитне помоћи из Градишке, показујући остатке ограде и литицу низ коју се спустио да заједно са осталим члановима медицинске екипе извуче повређене.

Када су стигли до кобног моста, била је тишина, све је деловало аветињски нечујно, само се назирало светло аутомобила из воде.

Језиву мирноћу запарао је паничан позив за помоћ. Младић С.Ш. који је испао из аутомобила током лета у бездан, крајњим напором домогао се обале вапећи за помоћ, док је М.К. био испод површине воде, заједно са аутомобилом.

– Осветлио сам набујалу реку и угледао М.К. са видним повредама, немоћног да се извуче. Живот му је висио о концу. Био је заглављен у блату у води. Пришао сам и опасао га кајишем око струка, али сам се тада и ја заглавио у блату. Покушавао сам се избавити хватајући гране, али су се редом ломиле, а ми ни макац из воде. Свака секунда ми је постајала вечност, али сам веровао у успех. Спас је стигао са моста, одакле су нам остали чланови екипе и случајни пролазници додали сајлу.

То је било пресудно за срећан епилог, мада су обојица путника повређена и смештена у болницу – каже Перић који је, заједно са лекаром Марјаном Јанковићем и медицинским техничаром Невеном Саканом, ватрогасцима и полицијом, исказао огромну храброст и одлучност да спаси људски живот.

Код М.К. који је превезен на лечење у Бањалуку констатовани су вишеструки преломи и није животно угрожен, док је С.Ш. прошао са лакшим повредама.

Исте ноћи Перић је био на још једном драматичном задатку и искушењу.

Заједно са лекаром Марјаном Јанковићем и техничаром Ведраном Савићем из смрсканог џипа и јаруге бензина који се сваког тренутка могао претворити у буктињу, на аутопуту у Романовцима избавио Љ.Т. из Гашнице.

– Љ.Т. је путовао из лова када га је великом брзином ударио младић у путничком возилу. Призор је био страшан, јер је Љ.Т. био заглављен и непокретан у џипу. Видевши да смо сви у великој опасности, да истовремено цуре бензин и плин, говорио сам Љ. Т. да се само мало помери, да га ослободим или ћемо обојица изгорети – испричао нам је Перић, рекавши да се унесрећени човек крајњим напором померио, а потом пребачен на носила.

После је, каже, све било лакше, а повређеног је дан после из градишке болнице одвезао у УКЦ РС Бањалука због комплексног лечења и опоравка.

Тако је храбри возач Хитне службе, који се 38 година, за воланом утркује са судбином и стиже на места људских несрећа и катастрофа за само једну ноћ спасао два живота.

Перић наглашава и важну улогу медицинских екипа које заједно са њим често ризикују да би помогли другима, као што су током драмтичне новембарске ноћи учинили лекар Маријан Јанковић те техничари Невен Сакан и Ведран Савић.

За сат и по до Тузле

И сада се препричава како је летос Перић, заједно са лекаром Бојаном Вујановићем и медицинском сестром Данијелом Пеција – Видовић за сат и по стигао у Тузлу.

Они су имали пресудну улогу у спасавању Боже Ђаковића којем је пукла аорта. – Три пута смо на цести упадали у маказе али сам стално понављао да неће умрети у моме возилу и то се обистинило – вели Перић.

 

Извор: Блиц РС

 

 

администратор

информатичар ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка